Bella als mijn hulphond
Hier vertellen Oma en Opa wat Bella allemaal al voor mij doet en wat zij nog gaat leren als mijn hulphond. Bella is superbelangrijk voor mij! Dus ...... lees snel verder!
De leerweg van Bella als psychosociale hulphond
Het duurt ongeveer tweeënhalf jaar om een hond volledig op te leiden tot psychosociale hulphond. Maar dat verschilt, want elke hond en baas is uniek en leert in een eigen tempo.
Bij ons gaat het bovendien nog ietsjes anders. Sylvano is minderjarig en daarom krijgen wij als volwassenen de lessen aangereikt. Zodra wij de lesstof en oefeningen een beetje beheersen, leren wij het Sylvano en traint hij met ons mee. Zo bouwen we samen stap voor stap aan een hulphondteam waarin Bella precies weet wat Sylvano nodig heeft en Sylvano weet wat Bella nodig heeft! Maar het allerbelangrijkste, en daar hoeven wij niets voor te doen, Sylvano en Bella zijn dikke maatjes!
Betekenis van de term psychosociale hulphond
Hier eerst kort door de bocht de betekenis van de term psychosociale hulphond:
✨ Psycho (de psyche) gaat over hoe je denkt en voelt;
✨ Sociaal gaat over hoe je omgaat met anderen.
Een psychosociale hulphond is dus een hond die zijn eigenaar ondersteunt bij de gevolgen van beide factoren én hoe die twee factoren op elkaar inwerken.
Een voorbeeld:
Sylvano ervaart geregeld stress. Dan voelt het voor hem alsof zijn hoofd op hol slaat (psyche) en lukt het hem niet goed om met mensen te praten (sociaal). Bella voelt dat meteen aan – zelfs nog vóórdat Sylvano het zelf doorheeft! Ze helpt hem weer rustig te worden (psyche) en dan lukt het Sylvano wél weer om met mensen te praten (sociaal)!

⬆️ Op het moment dat thuis de schaduw van stress over Sylvano valt zijn wij, maar vooral ook Bella, bij hem. In die stille omhelzing, in die verbinding, ligt de kracht van de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar.
✅ Wat Bella al doet, uit zichzelf
🔹Kalmeren bij stress, overprikkeling en paniek
Als Sylvano zich niet goed voelt komt Bella meteen naar hem toe. Ze gaat dicht bij hem zitten of liggen en kijkt hem op een speciale manier aan. Sylvano kent die blik en gaat haar aaien, hierdoor wordt hij rustiger.
Bella wordt ook blij want door te aaien komen er zowel in Sylvano als in Bella de zogenaamde gelukshormonen vrij. Een win-win-situatie dus!
🔹Rust geven bij spannende afspraken
Dit zie je ook staan bij het lijstje hieronder. Omdat Bella dit allemaal nog beter gaat leren doen.
Maar ze is al een paar keer mee geweest naar school. Niet naar de les, dat kan ze nog niet. Maar Bella is wel al mee gegaan naar afspraken na schooltijd die voor Sylvano heel spannend waren.
Voor Sylvano bracht dit veel rust en Bella gedroeg zich keurig netjes.
🔹Zelfvertrouwen geven buiten
De buitenwereld voelt vaak onveilig voor Sylvano. Maar met Bella aan zijn zijde is dat anders. Ze blijft bij hem in de buurt en merkt gevaar eerder op dan hij.
Zo kan Sylvano wat meer ontspannen buiten zijn, omdat hij weet dat Bella goed op de omgeving let.

⬆️ Een onverwachte val bracht een schok teweeg bij Sylvano. Maar meteen kwam Bella naar hem toe. Haar aanwezigheid, zo onvoorwaardelijk en puur, werkt als een balsem op de schrik.
In die simpele, liefdevolle actie lag een diepe waarheid verborgen: zelfs in de meest onverwachte momenten van kwetsbaarheid is er, afgezien van de mensen om je heen, ook altijd de troost en onvoorwaardelijke liefde van je hulphond. Een stille aanwezigheid om de schrik te verzachten.
❇️ Wat Bella nog gaat leren
🔹Een uitweg zoeken bij stress en angst
Als Sylvano overprikkeld raakt, bijvoorbeeld op een drukke plek zoals een kermis, leert Bella hem naar een rustige plek te begeleiden.
Datzelfde leert ze te doen in situaties die Sylvano angstig maken, zoals bij ruziemakende mensen op straat.
🔹Bescherming bieden tegen ongewenste prikkels
Soms komen mensen te dichtbij of hebben ze een negatieve energie. Bella zal dan tussen Sylvano en die persoon in gaan staan, bijvoorbeeld in de rij bij de kassa. Zo bewaakt ze zijn persoonlijke ruimte.
🔹Rust geven bij spannende afspraken
Of het nu om school gaat, een bezoek aan de dokter of een ondersteundende sessie, Bella blijft dicht bij Sylvano in de buurt, let op hem en laat zich niet van haar taak afleiden.
Haar aanwezigheid geeft Sylvano een veilig gevoel, waardoor hij zich minder gespannen voelt.
🔹Overal netjes gedragen
In winkels, restaurants, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en noem maar op, Bella leert hoe zij zich in elke situatie rustig en netjes behoort te gedragen.
Zo kan zij Sylvano overal veilig en zonder afleiding ondersteunen, op een manier die ook voor de omgeving veilig en fijn voelt.

⬆️ Sylvano en Bella zijn begonnen aan een gezamenlijk leerproces waarbij ook de stad hun klaslokaal is. Onder leiding van de trainers neemt het hulphondteam stap voor stap de uitdagingen van de stadsomgeving aan.
Elke stap is een les in vertrouwen en communicatie. Ze leren elkaars signalen te begrijpen en samen een veilige ruimte te creëren in die voor Sylvano vaak zo onveilig voelende buitenwereld.